Finalizarea cursului de instruire antreprenorială din cadrul Proiectului „Business Academy for Women” (BAW), 22 noiembrie 2017

Filiala Edineţ a Camerei de Comerț și Industrie – formator local şi Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) au finalizat cursul de instruire antreprenorială din cadrul Proiectului „Business Academy for Women” (BAW).

Pe parcursul a 6 zile, 52 femei de afaceri din zona de nord a ţării din diferite domenii ale economiei şi-au dezvoltat abilităţile pe diverse subiecte ca: descrierea business proceselor în cadrul întreprinderii, optimizarea modelelor de afaceri, instrumentele de marketing contemporan şi operaţiuni de export-import în contextul DCFTA.

Ana Sochirca, coordonatorul Proiectului „Business Academy for Women” a salutat interesul manifestat  de antreprenoare față de proiect și a menționat că ”Business Academy for Women” a fost elaborată în baza propunerilor și a necesităților de dezvoltare antreprenorială identificate în baza studiilor realizate. Scopul acestui Proiect este de a ajuta întreprinderile fondate de femei să se dezvolte și să fie prezente pe noi piețe. Dna Ana Sochirca a felicitat femeile participante la curs şi a urat succese şi realizări frumoase în activitate, şi sigur participarea activă la componenta următoarea a proiectului – accesarea grantului.

Inna Stanciu, directorul filialei Edineţ a CCI a RM a accentuat faptul că Camera de Comerţ şi Industrie a RM susține Proiectul „Business Academy for Women” implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin formatorii bine pregătiți dar și prin alte evenimente de promovare a mediului de afaceri.

Tatiana Batuşchina, preşedinte al Centrului Internaţional de Promovare a femeilor în Business (ICAWB) și partener BAW a accentuat avantajele participării la training-uri și rezultatele care vor fi obținute de către antreprenoare. Totodată, și-a exprimat speranța că diversitatea de genuri de activități ale antreprenoarelor înscrise în program vor contribui pe viitor la inițierea de parteneriate pe termen lung.

Femeile de afaceri, participante la cursurile antreprenoriale produc și prestează o varietate de produse și servicii: producători agricoli, prelucrători de materie primă, producerea uleiului de floarea-soarelui brut, fructelor uscate, cerealelor, coaserea hainelor, prestarea serviciilor de floristică etc.

Participantele la cele 3 module de instruire au menţionat, că instruirea a fost bazată pe exemple practice, accesibil pentru înţelegere, utile în activitatea lor antreprenorială, instruirile fiind petrecute la înalt nivel de organizare.

Menționăm faptul că circa 40% din participantele la instruirea BAW exportă în Uniunea Europeană.

Proiectul „Business Academy for Women” urmărește promovarea abilităților economice și sociale ale femeilor, inclusiv și ale celor din regiunile rurale, prin reducerea inegalității de gen și sporirea accesului acestora la resurse financiare, servicii, tehnologii inovaționale și oportunități de dezvoltare. BAW a fost inițiat în luna februarie curent și are o continuitate de 18 luni. În cadrul proiectului vor fi instruite cu titlu gratuit circa 300 de femei de afaceri din Republica Moldova cum să-și eficientizeze modelul de business şi să își orienteze companiile pe care le gestionează către extinderea pieței de desfacere, inclusiv export. La finele instruirii, vor fi selectate 10 femei antreprenori care vor beneficia de granturi a câte 6 mii euro pentru implementarea proiectelor.

În premieră pentru R. Moldova, în cadrul acestui Proiect este inclusă componenta PLATO inspirată din programul PLATO, care presupune transferul de cunoștințe de la antreprenorii experimentați către antreprenoarele care vor să crească, antreprenorii de succes au posibilitatea de ași împărtăși experiența și secretele reușitelor lor.

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană (EU), implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Centrul Internațional de Promovare a femeilor în Business (ICAWB).

Distribuie acest articol: