Masa rotundă „Combaterea corupției în Moldova: ce poate face businessul?”

În data de 13 septembrie 2017 la Edineţ a avut loc masă rotundă: Combaterea corupției în Moldova: ce poate face businessul?

Dnul Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul a făcut prezentarea rezultatelor sondajului despre combaterea corupției în business. Sursa citată a încurajat oamenii de afaceri: „Businessul poate deveni parte a soluției pentru combaterea corupției, cu atât mai mult oamenii de afaceri pot contribui în soluționarea problemei corupției”. La rîndul lor,  oamenii de afaceri au declarat care sunt problemele stringente cu care se confruntă și care sunt organele statului cel mai mult implicate în acte de corupție. Antreprenorii consideră corupția impediment pentru desfăşurarea afacerilor în Republica Moldova.

Dnul Viorel Pîrvan, jurist IDIS Viitorul a pus la discuţie recomandările pentru Agenda Națională de business şi Agenda Locală de business (ANB, ALB) privind combaterea corupției. La fel, au fost elaborate recomandările pentru Agenda anticorupţie a businessului după direcţiile prioritare:

  • diminuarea contactului direct cu funcţionarii publici;
  • debirocratizarea serviciilor publice prestate businessului;
  • consolidarea transparenţei procesului decizional;
  • transparentizarea achiziţiilor publice;
  • trecerea de la controlul punitiv la controlul informativ.

De menţionat, astfel de mese rotunde se organizează în Ceadîr-Lunga, Cahul, Edineţ, Bălţi, Soroca.

Distribuie acest articol: