Oamenii de afaceri pot contribui în soluționarea problemei corupției

În data de 31 octombrie 2018 la Edineţ a avut loc masa rotundă organizată de IDIS „Viitorul” în parteneriat cu filiala Edineţ a Camerei de Comerț și Industrie a RM cu subiectul ”Controlul de stat pe hîrtie și în practică: Soluțiile businessului pentru diminuarea riscurilor de corupție în procesul controlului de stat” cu participarea dlui Veaceslav Ioniţă, expert în probleme economice şi dnul Viorel Pîrvan, jurist IDIS “Viitorul”, reprezentanţii mediului de afaceri, ai administrației publice locale și mass-media.

Scopul evenimentului este fortificarea eforturilor din partea mediului de afaceri pentru propunerea de soluții care pot contribui la diminuarea riscurilor de corupție și la edificarea unui sistem al controlului de stat eficient și transparent. Oamenii de afaceri participanţi la eveniment au vorbit despre experienţele lor de lucru cu organele de control. Schimbările în legislaţie şi interpretările diverse ale normelor legale îi fac vulnerabili în faţa inspectorilor care vin cu controlul la companii. Organele de control care activează la nivel local, în mod special agenţii constatatori din cadrul administraţiilor publice locale, efectuează controlul fără respectarea principiilor şi procedurilor generale de desfăşurare a controalelor de stat. Aceştia vin la companii fără anunţarea prealabilă şi aplică sancţiuni neîntemeiate.

Reprezentanţii businessului au vorbit despre imperfecţiunea reglementărilor legale şi normative,  necesitatea deschiderii mai mari din partea organelor de control. În caz de interpretare diferită a cadrului legal, dnul Veaceslav Ioniţă a propus reglementarea legală să fie aplicată în folosul agentului economic. Organ de control la prima vizită să consulte businessul şi să ofere, ca exemplul României, o perioada de timp pentru înlăturarea greşelilor.

De menţionat, masa rotundă a fost organizată de către IDIS  „Viitorul”, în cadrul Agendei Naționale de Business (ANB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie și cu sprijin din partea CIPE (Center for International Private Enterprise).

Distribuie acest articol: