Membrii Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord de legislatura a IV-a s-au reunit în a doua jumătate a zilei de marți, 21 ianuarie a.c., în cadrul primei ședințe regionale. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.
Cei 43 din 47 de membri ai CRD Nord prezenți la ședință au ales, cu unanimitate de voturi, președintele și vicepreședintele Consiliului. Astfel, președintele raionului Râșcani, Vasile Secrieru, este noul președinte al CRD Nord. În calitate de vicepreședinte al CRD Nord a fost ales președintele raionului Briceni, Vitalii Lupașco.
În cadrul ședinței de constituire a CRD Nord au ținut discursuri Dorin Andros, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM); Constantin Bândiu, directorul interimar al ADR Nord; Maria Prisacari, șefa șefa Secției politici regionale și cooperare externă (SPRCE) a ADR Nord; Petru Veverița, șeful Unității consiliere politici în dezvoltare regională în cadrul GIZ Moldova, care implementează proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, precum și membri ai CRD Nord. De asemenea, la eveniment au mai participat Alla Pelipețcaia, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională a MADRM, specialiști de la ADR Nord, consultanți regionali GIZ Moldova și jurnaliști.
Membrii CRD Nord au luat act de rolul CRD Nord în realizarea obiectivelor politicii naționale și regionale în domeniul dezvoltării regionale, precum și de atribuțiile și activitatea curentă a ADR Nord, instituție ce realizează obiectivele regionale și naționale de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova.
Membrii ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord de legislatura a IV-a prin concurs au devenit dnul Ivan Caţur membru CCI RM, dna Inna Stanciu, directorul filialei Edinet a CCI RM.
De menţionat, CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord, în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. CRD Nord are 48 de membri: cei 11 președinți de raioane, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al regiunii. Membrii CRD Nord își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Potrivit legislației, componența CRD Nord se modifică după ce au loc alegeri locale generale.