Educația financiară începe de la cele mai fragede vârste. Cu cât putem explica mai devreme tinerilor ce sunt banii, de unde provin, cum îi pot economisi și cum își fac un buget, cu atât va fi mai ușor să așeze apoi informații mai complexe din universul finanțelor. Răspunsul au primit azi, 7 octombrie 2021 cei 31 participanţi la Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole din Ţaul, Donduşeni în cadrul a două seminare în domeniul educaţiei financiare pentru tineri organizate de filiala Edineţ a Camerei de Comerţ şi Industrie a RM cu genericul “Investeşte în viitorul tău”, realizat în cadrul Programului de Rezilienţă Rurală Incluzivă, CCI RM în parteneriat cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD şi Fundaţia pentru Educaţie Financiară “OK”.
Pe parcursul instruirii partiicipanţii au identificat o corelație strânsă între nivelul de educație financiară și bunăstarea unei societăți. Cu cât o persoană are o educație financiară bună, cu atât va ști să ia decizii financiare mai bune. Cu cât există mai mulți oameni care să înțeleagă ce decizii să ia privind banii, cu atât țara respectivă va avea șanse mai mari de dezvoltare în termeni de PIB (produs intern brut)/ locuitor.
În cadrul procesului de instruire participanţii au învațar care sunt riscurile și oportunitățile de ordin financiar. Prin informarea din categoria financiară, participanţii expuși la informație înțeleg mai bine care sunt produsele financiare pe care le au la dispoziție, care sunt riscurile care vin odată cu aceste produse, care sunt organele care îi pot sprijini când întâmpină probleme și cum pot face alegeri în cunoștință de cauză. Scopul instruirii de educație financiară este de a asigura un cadru în care participanţii pot găsi bunăstare, echilibru și protecție financiară.
Instruirea în educația financiară a oferit oportunitatea oricărui viitor adult să învețe cum să-și creeze premizele pentru bunăstare personală, prin independență financiară. Totodată, au înțeles cum își poate crea și dezvolta o afacere, care sunt cheltuielile de care e responsabil, care sunt condițiile angajării unui ajutor de stat sau a unui împrumut privat, cum poate calcula care este cea mai bună formulă pentru succes personal și cum contribuie la bugetul de stat.
De menţionat, că instruirea le-a oferit participanţilor înțelegerea lucrurilor în plan personal pe care să îl încadreze și într-un context general, educația financiară timpurie este cea mai indicată pentru creșterea nivelului de literație financiară.