Prima etapă a programului “START PENTRU TINERI” la Edineţ

În data de 18-19 octombrie 2019 la Edineţ s-a petrecut etapa I „Identificarea ideilor de afaceri – Hackaton” a programului „START pentru TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”, la care au participat circa 20 tineri înregistraţi la program din Edineţ, Briceni, Ocniţa, Donduşeni. Scopul acestei etape este de a stimula creativitatea tinerilor din toată țara privind generarea ideilor de afaceri și identificarea celor mai viabile și inovatoare potențiale idei de afaceri, inclusiv prin accesarea noilor oportunități deschise de cadrul de dezvoltare durabilă. Hackatonul a durat 2 zile, tinerii fiind instruiţi în „Ideintificarea ideii de afaceri” şi „Modelul de business Lean canvas”.

La acest program pot aplica tinerii cu vârsta cuprinsa intre 18-35 de ani, care au lansat sau își propun să lanseze o afacere, în special în zonele rurale. Derularea Programului include 4 etape, care țin de implementarea propriu-zisă a Programului: identificarea ideilor de afaceri, concursul notelor de proiect, finanțare și monitorizare post-finanțare. Tinerii antreprenori vor fi susținuţi la toate etapele de implementare a proiectului investițional, atât prin dezvoltarea cunoștințelor antreprenoriale și a capacităților practice, amplificarea abilităților în prezentarea propriei afaceri, cât și prin finanțarea celor mai viabile proiecte investiționale.

Programul, își propune înrolarea a circa 600 de tineri în procesul de generare de idei de afaceri; instruirea și asistarea a cel puțin 540 de tineri în inițierea dezvoltării afacerii inovatoare, finanțarea nerambursabilă în mărime de 180 mii lei a 250 de afaceri inițiate și dezvoltate de tineri întreprinzători, inclusiv 10% de tineri defavorizați, crearea și menținerea a cel puțin 400 de locuri noi de munca, preponderent, 70% în zonele rurale.

De menţionat, pentru implementarea Programului cu o durată de 3 ani vor fi alocați 60 de milioane de lei din bugetul de stat. Acesta este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Serviciile de instruire în zona de nord vor fi prestate de filiala Edineţ a CCI RM.

 

Distribuie acest articol: